Apple – företag från Kalifornien

Många av dagens framgångscitat är sagda av ingen mindre än Steve Jobs, mannen och hjärnan bakom teknikjätten Apple. Anledningen är att tillsammans med Google tillhör Apple toppen bland världens största teknikföretag. Företaget bidrog till en revolution inom den tekniska och digitala marknaden och idag är Steve Jobs en förebild bland entreprenörer över hela världen och ett namn som hela världen har kommit att känna till. En av deras uppfinningar är Apple Pay som de skapat i samarbete med American Express, vilket du kan läsa mer om på den här sidan.

appleFöretaget grundades i Kalifornien 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne. Som ett av de första företagen att lansera persondatorn tog man snabbt ett hårt grepp om den tekniska marknaden med sin andra modell Apple II i början av 80-talet. Med drygt 15 % av den marknaden för persondatorer hade man en andel som man till denna dag ännu inte lyckats överträffa.

På grund av diverse meningsskiljaktigheter fick Steve Jobs lämna företaget 1985. Man menade att det handlade om besvär i samarbetet mellan de två entreprenörerna Jobs och Steve Wozniak. 1993 fick även Wozniak lov att lämna då Apples uppvisning på 90-talet inte alls stod i linje med den fantastiska utvecklingskurva som visades upp under 80-talet. Några misslyckade lanseringar och den hårda konkurrensen medförde att företagets värde och anseende sjönk till rekordlåga nivåer. Inte ens en nytillsatt VD kunde få Apple på rätt sida om utvecklingskurvan, och man kunde nästan se slutet på teknikjättens era.

Apple går från konkurshotat till världsledande

År 1997 var Apple så gott som redo att försättas i konkurs. Steve Jobs, som hade stått utanför företaget i tolv år, anförtroddes rollen som ny VD. På sju år lyckades han föra Apple från randen till katastrof till ett utnämnande som världens dyraste varumärke. Det var den här bedriften som cementerade Apples namn bland världens största företag samtidigt som Jobs eget namn följde i samma spår. Trots den massiva konkurrens som finns bland teknikföretagen idag är Apple ett företag som så gott som större delen av världen känner till och ledorden utveckling och användarvänlighet är någonting som står i fokus till denna dag.